Skupština Republike Kosova

Sa današnjeg rada plenarne sednice

30.11.2022

Skupština Republike Kosovo, pod vođstvom predsednika Glauka Konjufce, održala je danas redovnu plenarnu sednicu, sa jedinom tačkom dnevnog reda, interpelacijom sa premijerom Republike Kosovo g. Albin Kurti po pitanju: „Hitne mere Vlade Republike Kosovo u vezi sa stvorenom situacijom u zemlji“.

Sednica je počela izlaganjem poslanika Ramusha Haradinaja, koji je, u svojstvu inicijatora interpelacije, izneo sledeće predložene tačke: Vlada Republike Kosovo treba da donese hitnu odluku o odlaganju odluke o registarskim tablicama, do konačnog dogovora, Skupština, Predsedništvo, Vlada i druge institucije svih državnih nivoa, započeti intenzivan dijalog sa kosovskim Srbima za povratak u institucije Kosova i vraćanje međusobnog poverenja, Vlada da započne intenzivnu komunikaciju sa najrelevantnijim faktorima u zemlji, uključujući i opoziciju, kao potrebu da se pronađe izlaz iz stvorene situacije, kao i da se zatraži višednevni samit sa SAD, do zaključenja konačnog sporazuma o priznanju između Kosova i Srbije.

Premijer Albin Kurti je, govoreći na sednici, rekao da je u okviru razgovora u Briselu fokus kosovske strane bio na predlogu EU-a za dijalog za sporazum, a ne dijalog za rešenje bilo kog drugog problema. U međuvremenu, u vezi sa preinačenjem nelegalnih registarskih tablica u severnim opštinama Kosova, premijer Kurti je rekao da je tako nešto ispravno, ali i obaveza građana Kosova.

Šef vlade je rekao da je pozvao političare na konsultacije, uključujući i inicijatora interpelacije.

„Ono što nas ujedinjuje su suverenitet i teritorijalni integritet. Građani su glasali za novi pristup dijalogu. Kritika je dobrodošla, ali u isto vreme morate jasno razumeti pravednost i korisnost ovog novog pristupa. Ako bismo bili kao prethodne vlade, kada su zavisile od Srpske liste, verovatno bi posle ovih akcija koje smo preduzeli bilo izglasavanja nepoverenja, ali eto desila se velika promena i to nije moguće. Treba da budemo srećni što Vlada ne zavisi od Srpske liste“, rekao je premijer Kurti.

On je dodao da lokalni Srbi nemaju ništa protiv institucija Kosova, a dokaz za to je, prema njegovim rečima, činjenica da je kosovska policija izrekla 1.800 opomena i da za to nije bilo pritužbi i incidenata.

Premijer Kurti je rekao da policija ne radi ništa protivzakonito ili vanredno, jer ispunjava svoje zakonske obaveze za proširenje suvereniteta.

„Operacije Policije nikada nisu rađene zbog etničke pripadnosti ili protiv određenog mesta. Policija svakodnevno sprovodi zakon i svoju misiju vladavine prava, koja bi trebalo da bude usmerena na korupciju. Policija je napadnuta kao nikada do sada na severu, ali je uspela. Zauvek sam zahvalan za ovaj požrtvovan posao koji su uradili. Policiju nikada nisu ometali lokalni Srbi“, rekao je premijer Albin Kurti pred poslanicima.

Zatim se u ime PG VV izjasnio poslanik Armend Muja, koji je istakao da je poštovanjem načela reciprociteta postignuto međusobno priznavanje ličnih karata, diploma i akademskih kvalifikacija, kao i slobodno kretanje sa registarskim tablicama Kosova, koje je, prema njegovim rečima, fundamentalno u okviru stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta. Takođe, Muja je rekao da se demokratije ne bore jedna protiv druge i da je demokratizacija preduslov za unapređenje odnosa među ljudima i među državama.

U međuvremenu, iz PG PDK-a, reč je uzeo poslanik Enver Hoxhaj, koji je rekao da je situacija na severu zemlje na najnižoj političkoj i bezbednosnoj tački u poslednjih 20 godina. Hoxhaj je rekao da trenutna situacija nije vakuum, već politički ambis, u kome su kosovske opštine bez gradonačelnika, gde su skupštine opština bez odbornika, policijske stanice bez policajaca, sudovi i pravosudne institucije bez tužilaca i sudija. Prema njegovim rečima, ovo je realna situacija u kojoj se Kosovo nalazi, pa je Hoxhaj predložio da se održi zatvorena sednica, u koordinaciji sa premijerom, kako bi se dodatno razmotrila situacija na severu.

Dok je iz PG LDK-a poslanik Lumir Abdixhiku, citirajući visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, izjavio da „strane razumeju da svi raniji sporazumi iz dijaloga moraju da se sprovedu“, misleći i na asocijaciju srpskih opština. Rekao je da nema razlika u odnosu na ranije stavove o ideji formiranja asocijacije. On je dodao da je euforična politika Vlade u odnosu na dijalog sa Srbijom Kosovo dovela do nestabilnosti, ali i krivice.

Zatim se iz PG AAK ponovo oglasio poslanik Ramush Haradinaj, koji je premijerov pristup ocenio kao demagoški, koji, kako je rekao, neć́e imati podršku opozicije. Haradinaj je rekao i da je razlog današnjeg predloga rezolucije da se pomogne interes i žrtva naše zemlje od niz godina.

Nakon mnogo poslaničkih diskusija, reč je uzeo poslanik Besnik Tahiri, koji je u završnoj raspravi izneo nacrt rezolucije, sa navedenim tačkama i za šta je zatražio podršku svih poslanika.

Ulaskom u proces glasanja, sa 21 glasova za, 42 protiv i 1 uzdržanim, predloženi predlog rezolucije nije usvojen u Skupštini Kosova.