Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Konjufca: Srbija je imala za cilj da istrebi naš narod

18.04.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, g. Glauk Konjufca, zajedno sa predsednicom Republike Kosova, g-đom Vjosa Osmani i premijerom Republike Kosovo, g. Albin Kurti, danas su odali počast palim borcima i martirima  koji su pali za slobodu u opštini Priština.
 
Trojica državnih čelnika odali su počast i položili cveće na groblju palih boraca u Prištini, a zatim su nastavili sa odavanjem počasti na groblju palih boraca i martira u selima Golaka. 
 
„Požrtvovanje palih boraca nepokolebljivo stoji u temeljima naše države. „Bez njihovog požrtvovanja ne bi bila moguća sloboda našeg naroda, kao ni državnost i nezavisnost naše zemlje“, rekao je predsednik Skupštine  Konjufca.
 
U nastavku je, Konjufca, zajedno sa predsednicom Osmani,  nastavio sa odavanjem počasti  na grobnici palih boraca i martira u selu Makovc, Golak, na jednoj od najstrašnij masakra u toku ratu na Kosovu.
 
„Ovo je jasan čin genocida nad albanskim narodom Kosova. Cilj je bio istrebljenje naših ljudi, jer ni deca, ni žene i starci nisu pošteđeni “, rekao je između ostalog predsednik Skupštine Konjufca.
 
Potom se predsednik Skupštine Konjufca sastao sa nekoliko članova porodica palih za slobodu u Marecu, i tom prilikom je visoko cenio doprinos njihovih najmilijih datih za slobodu.
 
"Sve dok je albanski narod živ, bitka u Marevcu će se pamtiti i odavati počast , 27 palih martira palih za slobodu  Kosova, za našu državu", naglasio je predsednik Skupštine Konjufča.
 
Sledeća stanica odavanja počasti predsednika Skupštine bila je kod Spomen-spomenika masakra nad Dyzom i Kolić.
 
„Najbolniji je deo u ovoj situaciji što nema pravde“, rekao je predsednik Skupštine Konjufca pred stanovnicima sela Dyz i Kolić.
 
Dalje, predsednik Skupštine, Konjufca  visoko je ocenio požrtvovanje palih boraca iz  Malog Ribara u Lipljanu, gde je takođe odao počast.

Predsednik Skupštine, Konjufca je nastavio posete i odavanje počasti ispred statue heroja Zahir Pajaziti, u Prištini.