Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Konjufca primio je na sastanku direktora ICRC-a, Martin Schüepp

09.06.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca primio je na sastanku Regionalnog direktora za Evropu i Centralnu Aziju (ICRC),  Martina Schuepp i tom prilikom diskutovali su o angažovanju  ove organizacije  u pružanju podataka  o nestalim licima i rasvetljavanju njihove  sudbine.

Predsednik Skupštine, Konjufca, nakon što je istakao  da se u dijalogu sa Srbijom do sada nije posvetilo dovoljno pažnje pitanju nestalih lica, , ponovio je posvećenost kosovskih institucija da se  ovoj otvorenoj ratnoj rani da ključni prioritet. Rekao je da je tendencija srpske države, koja je počinila genocid na Kosovu, bila da se tela nikada ne  pronađu, dodajući da mnoge masovne grobnice širom Srbije sa albanskim telima još uvek nisu otkrivene, jer srpske državne vlasti nastavljaju da ih skrivaju. Zbog toga je zahtevao da se što pre otvori državni arhiv Srbije.

Direktor ICRC-a i predsednik Skupštine složili su se da povećaju saradnju u budućnosti, kao i da koordinišu aktivnosti na rasvetljavanju sudbine osoba nestalih iz poslednjeg rata  na Kosovu.