Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Konjufca: Pravda vredna koliko i sloboda

14.05.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca danas je odao počast nadgrobnim spomenicima mučenika u selima Peć, Ćuška, Pavlan, Zahaž i Labljane, gde su 14. maja 1999. godine srpska vojska, policija i paravojne snage  ubile i masakrirale oko 100 civila kosovskih Albanaca.

U selu Ćuška, predsednik Skupštine Konjufca, nakon polaganja cveća na nadgrobni spomenik sa imenima 44 ubijenih, rekao je da je srpska država pre 22 godine počinila dela genocida, kako u ovom selu, tako i u drugim selima i  mestima širom Kosova.

Za ove masakre, naglasio je predsednik parlamenta Konjufca, do sada nije bilo pravde i ponovio poziv na institucionalno opredelenje da pravda bude izvršena što pre.

"Porodice martira već 22 godine žive s teškim bremenom nedostatka pravde. Stoga je dužnost institucija da što pre prikupe sve dokaze za ove masakre koji su se dogodili na Kosovu i da budu deo izgradnje argumenata za tužbu koja će biti pokrenuta protiv Srbije za genocid", rekao je predsednik Skupštine Konjufca.

Nakon Ćušaka, predsednik Skupštine odao je počast i položio cveće na groblje 14 poginulih u selima Pavlan i Zahać, gde je rekao njihovim porodicama da je od februara 1998. do juna 1999. Srbija na Kosovu izvršila preko 300 masakra, ubivši preko 14 hiljade kosovskih Albanaca.

Rekao je da pravda ima vrednost kao i sloboda, tako da oni nikada ne mogu biti u miru sve dok su zločinci koji su izvršili ove masakre slobodni.

"Znamo da je to cena slobode, jer bez krvi i bez oslobodilačkog rata OVK sloboda ne bi bila postignuta. Ali jednako kao i sloboda vredna je i pravda. Sve dok se kriminalci slobodno kreću, ni srca ni duše članova porodice i martira ne mogu biti u miru", rekao je predsednik Konjufca.

Predsednik Skupštine takođe se poklonio groblju sela Labnjane, gde su sahranjena tela palih boraca i martira ovog sela.