Skupština Republike Kosovo

Predsednik Glauk Konjufca sastao se sa poslanicima iz Albanije: Zajedno možemo da se suočimo sa svim izazovima

25.01.2022

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, u pratnji zamenice predsednika Sarande Bogujevci i predsednice Komisije za nadzor Kosovske obaveštajne agencije, Ganimete Musliu, bio je domaćin sastanka sa članovima Odbora za nacionalnu bezbednost Skupština Republike Albanije.

Predsednik Konjufca je ovom prilikom rekao da saradnja između Kosova i Albanije nije samo neophodna, već je donela i istorijske rezultate za naciju.

„Zajedno smo prošli kroz istoriju sve izazove i to što smo tu, imamo naše dve države je i zato što smo uvek delovali u istom pravcu po zajedničkoj strategiji“, rekao je predsednik Skupštine i istakao da su Kosovo i Albanija de jure dve države, ali de facto moramo delovati zajedno.

„Mislim da ćemo samo kroz ovu dotkrinu moći da se suočimo sa izazovima kroz koje trenutno prolazimo, ali i sa onima koji će se naći pred nama u bliskoj budućnosti“, rekao jepredsednik Konjufca, dodajući da se svi uspesi Kosova, od oslobodilačkog rata 1998-1999, proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. i pobeda na Međunarodnom sudu pravde, ne mogu zamisliti bez pomoći Republike Albanije.

Predsednik Konjufca je pred članovima Odbora za nacionalnu bezbednost Skupštine Republike Albanije izneo neke izazove koji zahtevaju interakciju i koordinaciju koraka.

Odnosi Kosova sa Srbijom, globalne krize, kao što je pandemija virusa Covid 19, sajber bezbednost i migracija mladih obe zemlje, izazovi su na kojima treba zajednički raditi, kako nacionalna bezbednost Kosova i Albanije ne bi bila ugrožena.

Sa druge strane, predsednik Komisije za nacionalnu bezbednost Republike Albanije Nasip Naço izrazio je spremnost za međusobnu saradnju.

“Uvek smo spremni na međusobnu saradnju, na razmenu mišljenja i informacija između dva parlamenta. Naravno, naši izazovi su još veći i sastajanjem i razmenom informacija verujem da ćemo na isti način i delovati da se suočimo s njima“, rekao je između ostalih Naço.

Na sastanku su govorili i drugi članovi Komisije za nadzor Kosovske obaveštajne agencije i Odbora za nacionalnu bezbednost Albanije, koji su se saglasili da prodube saradnju ove dve komisije.