Skupština Republike Kosova

Nastavak plenarne sednice

26.01.2022

U današnjem nastavku skupštinske sednice (sa nedovršenim tačkama sa tri različite plenarne sednice) kojim je predsedavala potpredsednica Skupštine Saranda Bogujevci, poslanici su prvobitno obavešteni da predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca neće prisustvovati na sednici jer je rezultovao pozitivan na COVID-19.

U međuvremenu, u nedostatku kvoruma za odlučivanje, Skupština nije usvojila rezoluciju o povećanju cene struje (rasprava koja je završena na poslednjoj sednici, 24. januara). Zbog toga su predstavnici opozicionih partija (PDK, LDK i AAK) napustili ovu plenarnu sednicu izrazivši svoje stavove i nezadovoljstvo zbog neučešća poslanika iz redova vladajuće stranke.

Zatim je Skupština razmotrila niz nacrta zakona u prvom čitanju. U početku je razmotren Nacrt zakona o državnom dugu i državnim garancijama, koji je predstavio ministar Hekuran Murati, dok je razmotren i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o otpadu, koji je predstavio ministar Liburn Aliu.

U nedostatku kvoruma za odlučivanje, Skupština je nastavila rad razmatranjem sledećih nacrta zakona: Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o registraciji poljoprivrede, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o proizvodnji, sakupljanju, preradi i trgovini duvana, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o ribarstvu i akvakulturi, Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o semenima, Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o organskoj poljoprivredi, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti bilja, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o vinima, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o lovstvu, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o sadnom materijalu, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o obogaćivanju brašna, Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona Zakon o uređenju zemljišta, Nacrt zakona o izmenama i dopunama i dopuna Zakona o pčelarstvu, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o veštačkim đubrivima, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o veterinarstvu, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o veterinarstvu. Zakon o poljoprivrednoj inspekciji, Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o sredstvima za zaštitu bilja, Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o zemljoradničkim zadrugama, Nacrt zakona o izmeni i dopuni Zakona o Kosovskoj agenciji za upoređivanje i verifikaciju imovine.

Sve ove nacrte zakona predstavio je ministar Faton Peci. Dalje, Nacrt zakona o građevinskom zemljištu predstavila je ministarka Albulena Haxhiu.

Skupština je prekinula plenarnu sednicu, dok će se o ostalim tačkama glasati na jednoj od narednih sednica.