Skupština Republike Kosova

Nastavak plenarne sednice

21.07.2021

Današnja sednica Skupštine, kojom je predsedavala zamenica predsednika Saranda Bugujevci, nastavila je rad s preostalim tačkama od ponedeljka.

Sednica je započela razmatranjem Nacrta zakona br. 08 /L-019 o amandmanu 02 Bilateralnog sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg o Projektu razvojne saradnje KSV /017: Program zdravstvene podrške (deo II), koji je predstavio i obrazložio ministar finansija i transfera, Hekuran Murati.

Naglasio je da usvajanje ovog zakona omogućava provođenje sporazuma potpisanog u junu ove godine. Prema njegovim rečima, ovaj predlog ima za cilj podržati sprovođenje programa reforme zdravstvenog sektora kroz doprinos razvoju. Dalje, dodao je da će to omogućiti uspostavljanje zdravstvenih službi i poboljšati funkcionisanje zdravstvenih ustanova.

Dok je poslanica Fatmire Kollçaku, u svojstvu predsednice komisije za zdravstvo, predložila usvajanje ovog nacrta zakona, smatrajući ga od velike važnosti za poboljšanje zdravstvenog sistema na Kosovu.

Poslanik Bedri Hamza, u ime PG PDK, tražio je veću transparentnost u pogledu javnog duga. Izjavio je da PDK neće pružiti podršku dok se takva praksa ne primeni.

Niti AAK nije podržao ovaj nacrt zakona. Predsedavajući ove grupe Besnik Tahiri zatražio je da se nacrt zakona razmotri i analizira pre iznošenja na sednici.

Nakon drugih rasprava poslanika, Skupština nije odobrila ovaj nacrt zakona, u nedostatku kvoruma za odlučivanje.

U nastavku, Nacrt zakona br. 08 /L-008 o ratifikaciji Sporazuma o saradnji između Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija i Austrijske razvojne agencije za implementaciju projekta „Istraživanje i primenjene nauke u visokom obrazovanju + (HERAS +) (ada referentni broj 8116-00-2020) ”, koju je predstavio i opravdao ministar finansija  Hekuran Murati.

Predsednik Komisije za obrazovanje Ardian Gola pozvao je na glasanje o ovom sporazumu. Nakon rasprava, čak ni za ovaj nacrt zakona, nije glasao dovoljan broj poslanika za donošenje odluka.
 
Usledila je revizija Nacrta zakona br. 08 /L-009 o ratifikaciji amandmana br. 1 Okvirnog sporazuma o kreditu od 14. avgusta 2020. godine, između Republike Kosovo, koju zastupa Ministarstvo finansija, rada i transferi i Razvojna banka Saveta Evrope za finansiranje projekta "Hitni odgovor na COVID-19", koji su predstavili i opravdali ministar finansija i transfera Hekuran Murati i predsednik komisije za obrazovanje Ardian Gola. Ni za ovaj nacrt zakona nije bilo kvoruma za odlučivanje.
 
Sednica je nastavljena razmatranjem preporuke komisije za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu za razrešenje članova Odbora Regulatornog Autoriteta za železnicu, u kojoj je Skupština glasala većinom glasova za njihovo razrešenje. Sa 62 glasa za, nijedan protiv i nijedan uzdržan, Skupština Kosova razrešila je odbor Regulatornog Autoriteta za železnice: predsednika odbora Regulatornog Autoriteta za železnicu Arsima Berishu i članove Gëzima Qerimija, Shkumbina Hyseni i Elmija Ahmetija.

Skupština je takođe izabrala tri (3) člana Odbora Radio-televizije Kosova iz nevećinskih zajednica.

Ivan Radulović  iz srpske zajednice dobio je dovoljno glasova (77) da bude član odbora Javne radio-televizije. U međuvremenu, Sead Mujovin, takođe iz nevećinske zajednice, uspeo je dobiti 72 glasa da postane deo ovog odbora. Dok je u drugom krugu glasano za trećeg člana, u kojem je Dragan Ćirković dobio dovoljno glasova.

Tokom sednice, poslanici su pregledali i Godišnji izveštaj Agencije za besplatnu pravnu pomoć za 2020. Izveštaj nakon završetka rasprave nije imao kvorum za odlučivanje.

U nedostatku kvoruma za odlučivanje, odlučeno je da se radovi obustave i nastave jednog od narednih dana.