Skupština Republike Kosova

Komisija za ljudska prava ... sastala se sa grupom studenata iz Beča i Venecije

17.09.2021

Danas su se članovi Komisije za ljudska prava, ravnopravnost polova, nestala lica, žrtve ratnog seksualnog nasilja i peticije sastali sa studentima Evropskog magistarskog programa EMA programa za ljudska prava i demokratizaciju sa sedištem u Beču i Veneciji.

Pozdravljajući ih na Kosovu, potpredsednica Skupštine, takođe članica komisije, Saranda Bogujevci, zajedno sa predsednicom komisije, poslanicom Dudom Balje, otkrila je delokrug ove komisije, dajući prioritet najvažnijim pitanjima koja su obrađena u to, uključujući fokus na ljudska prava i inicijative koje se bave problemima i pitanjima koja spadaju u ovu komisiju.

Takođe, izazovi i poteškoće sa kojima se ova komisija suočava u ostvarivanju svojih ciljeva nisu ostavljeni nepomenuti.

Nakon nekih opštih pitanja koja su studenti postavili u vezi s ljudskim pravima, poseban naglasak stavljen je na pitanje preživjelih seksualnog nasilja i prakse koje kosovska država primjenjuje u vezi s tim.

Kao rezultat toga, članovi komisije su naznačili da su napori Skupštine Kosova i civilnog društva u toku, ali da ima još mnogo posla da se uradi, posebno u smislu prepričavanja iskustava iz rata, ekonomskog osnaživanja preživelih i pružanje psiho-socijalnih usluga koje zadovoljavaju potrebe mentalnog zdravlja ovih pojedinaca.

Članovi komisije takođe su izrazili punu spremnost za značajnu domaću i međunarodnu saradnju po ovom pitanju, te izrazili važnost hitne potrebe za osnivanjem posebnog suda za suđenje za ratne zločine i za profiliranje tužilaca koji se bave isključivo žrtvama seksualnog nasilja.

Sastanak je završen izražavanjem zajedničke zahvalnosti kao i  razmeni zajedničkih iskustava i praksi u vezi sa pitanjima koja su obrađena tokom diskusije.