Skupština Republike Kosova

Čelnik Skupštine Konjufca: Političku filozofiju Ukshin Hotija pretvoriti u političku doktrinu

16.05.2021

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca boravio je danas u selu Velika Kruša, opština Orahovac, gde je položio cveće kraj spomenika i posetio muzejsku kuću istaknutog filozofa, profesora, intelektualca i nacionalnog aktiviste Ukshin Hoti, na 22. godišnjicu njegovog nestanka. 

U prisustvu zvaničnika opštine Orahovac, predstavnika sela Velika Kruša i članova porodice Ukshin Hoti, čelnik Skupštine Konjufca rekao je da je Ukshin Hoti jedna od najvažnijih i najkompletnijih intelektualnih figura koju je imala albanska nacija. 

Svaki političar, svaki institucionalni predstavnik, svaki profesor humanističkih, političkih i pravnih nauka treba da čita i proučava dela Ukshin Hotija, dodao je predsednik Skupštine Konjufca i predložio da Ukshin Hoti bude deo nastavnog programa univerziteta i škola na Kosovu. 

Opisujući njegov intelektualni život, Konjufca je rekao da je Ukshin Hoti sudbinu delio sa svojim narodom.
 
“Ukshin Hoti nije bio zatvoreni kancelarijski intelektualac. Bio je intelektualac koji je delio sudbinu sa svojim narodom u najtežim vremenima. Prošao je sve moguće puteve od sedamdesetih godina, kroz koje je prošla albanska nacija. Ovo je pravi patriota, ovo je pravi intelektualac koji ne prati sudbinu, ali koji je tačno tamo gde je njegov narod “, naglasio je predsednik Skupštine Konjufca.  

Predsednik Skupštine spomenuo je dugoročnu posvećenost Ukshin Hotija o pravima albanske nacije, posebno od demonstracija 1981. godine, žrtvujući sve što je imao i svrstavajući se na stranu svog naroda.
Kao rezultat ove nacionalne aktivnosti, Konjufca je rekao da je Ukshin Hoti uhapšen i tokom zatvora doživeo najnehumanija mučenja, ali koji se nikada nije predao neprijateljima. 

Čelnik Skupštine Konjufca istakao je da je glavna odgovorna za nasilni nestanak Ukshin Hotija, 16. maja 1999. godine, srpska država i, kako je rekao, srpska država je ta koja mora da odgovara za ono što se dogodilo pre 22 godine. 

“„1999. godine, srpske snage su 16. maja kidnapovali i nasilno nestali našeg velikog i istaknutog patriotu Ukshina Hotija i od tada se vrlo malo zna i govori se vrlo malo o tome šta se zaista dogodilo. „Ono što se zna je da je država Srbija kriva za njegov nestanak“, rekao je predsednik Skupštine Konjufca. 

Predsednik Skupštine naglasio je da bi institucije trebale imati dužnost ne samo da odaju počast Ukshin Hoti-u, već́ da pretvore u metod delovanja i političku doktrinu političku misao i filozofiju koju je Ukshin Hoti nasledio. 

“Ovo je najvažniji zavet Ukshin Hotija, da se nastavi njegov intelektualni rad koji je ostavio generacijama. „Pored traženja pravde, sećanje i čast na njega biće večni“, rekao je predsednik Skupštine.