Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca: Ilaz Kodra među najamblematičnijim ličnostima Oslobodilačke vojske Kosova 

02.05.2022

(Govor predsednika Glauka Konjufce na svečanoj sednici Skupštine, održanoj u čast pada komandanta OVK Ilaza Kodre i 315 palih boraca, 30. aprila 1999. godine u Drenici)

Poštovana Predsednice Republike Kosovo, gđa. Vjosa Osmani-Sadriu
Poštovani premijeru Kurti
Poštovana porodica našeg heroja Ilaza Kodre
Poštovani poslanici, potpredsednici i ministri kabineta Vlade  
Poštovani predstavnici udruženja proisteklih iz rata Oslobodilačke vojske Kosova
Poštovani gradonačelniče opštine Skenderaj, g. Fadil Nura
Poštovani komandante operativne oblasti Drenica, general Lushtaku 

Okupili smo se danas na ovoj posebnoj sednici da još jednom odamo počast i cenimo nacionalnu ličnost heroja Kosova, komandanta Ilaza Kodre, na 25. godišnjicu njegovog herojskog pada za oslobođenje i slobodu Kosova. Heroj Ilaz Kodra je među najamblematičnijim ličnostima Oslobodilačke vojske Kosova, koja pripada osnivačkom jezgru ove slavne vojske, koju predvodi legendarni komandant Adem Jashari. Od mladosti odgajan i oblikovan u nacionalnom i patriotskom duhu, Ilaz Kodra nije imao iluziju da se Kosovo može osloboditi od Srbije bez oružane borbe. Stoga se, upravo iz tog razloga, pridružio Ademu Jashariju, Hamëz Jashariju, Zahiru Pajaziti i drugima, u prvoj vojnoj jedinici koja je bila jezgro Oslobodilačke vojske Kosova. Ova grupa patriota, koji pripadaju najslavnijoj hronici naše istorije, prva je videla slobodu Kosova, pa je sve žrtvovala da bi ceo naš narod video i uživao ovu slobodu. A mi im danas odajemo počast što su dali svoje živote i žrtvovali se za oslobođenje Kosova od Srbije.  
 
Doprinos komandanta Ilaza Kodre u organizaciji i strukturisanju oslobodilačkog rata, kao i njegovo učešće u ratu i mnogim nezaustavljivim akcijama bio je od ranije, sve dok nije pao na oltar slobode, 30. aprila 1999. godine, u odbrani civilnog stanovništva, koja je bila napadnuta sa svih strana kroz sela Drenice. Kao jedan od nerazdvojnih pratilaca Adema Jashari, nakon pada Fehmi i Xhevë Ladrovci 22. septembra 1998. godine, postavljen je i za komandanta 114. brigade, koja je već nosila ime „Fehmi Lladrovci“, koje će kasnije biti poznat po organizovanju područja i svih akcija protiv srpske vojske i policije. Gotovo da nije bilo bitke u Drenici i okolini u kojoj nije učestvovao Ilaz Kodra. 
 
Oslobodilačka vojska Kosova je najsvetlije poglavlje naše istorije XX veka, dok je Drenica sa svojim borcima dala istoriju heroja i palih boraca, čiji je život i delo inspiracija nama i generacijama koje ćemo ostaviti iza sebe. Kao što je raniji otpor Tahira i Nebih Mehe inspirisao ove borce Drenice da započnu oslobodilački rat i osnuju OVK, tako će i rat porodice Jashari, Kodra i Lushtaku biti inspiracija za našu vojsku koja će braniti Kosovo kad god postoji potreba. 
 
Ovim 30. aprilom sećaćemo se i odati počast masakriranim od strane srpskih snaga pre 25 godina u Globaru, Verbovcu, Štutici i u mnogim drugim selima Drenice. Srbija nije štedela civile, oni su uvek bili njena meta, jer je Srbija želela Kosovo bez Albanaca, etnički čisto. Stoga je njen rat bio genocidan, jer je ubijala decu, žene i starce. Krv ovih nevinih nikada neće biti oproštena i nikada neće biti zaboravljena, ali Srbiju ćemo pamtiti kao zločinačku i genocidnu, koja se još nije pokajala i nije promenila svoje političko opredeljenje i kurs.
 
Pošto se ova sednica održava 2. maja, moramo reci da je upravo na današnji dan Srbija izvršila jedan od najvećih masakra na Kosovu, masakar u Studime, gde je hladnokrvno ubila i masakrirala 116 Albanaca. Masakar  u Studime je jedan od najgnusnijih zločina genocidnog režima Miloševića, režima od kojeg se Srbija ni do danas ne ograđuje. Bez pravde ne može biti mira i pravde bez kazne svakog ratnog zločinca. A od mnogih ratnih zločinaca koji su učestvovali u Bosni, a potom i na Kosovu, ne može se isključiti da mnogi od njih danas čine zločine nad narodom Ukrajine. 

Uvek ćemo odlikovati i poštovati naše mučenike!
Slava Ilaz Kodu!
Slava krvi svima palim borcima za slobodu Kosova!
Hvala vam!