Skupština Republike Kosova

Govor predsednika Skupštine Republike Kosovo g. Glauk Konjufca na ceremoniji potpisivanja aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji

15.12.2022

- Poštovana predsednice Osmani-Sadriu,

- Poštovani premijeru Kurti,

- Poštovani građani Republike Kosovo,

- Poštovani mediji,

 

Danas, na ovaj važan dan za Republiku Kosovo, okupili smo se sa velikim ponosom i posvećenošću da u ime Republike Kosovo potpišemo zahtev za podnošenje prijave za članstvo u Evropskoj Uniji.

 

Dozvolite mi da počnem ovde citirajući g. Žan Mone, poznatog političkog vizionara i francuskog diplomate, posvećenog evropskim integracijama, koji je rekao „Nema budućnosti za ljude Evrope osim kroz uniju“.

 

Evropska unija je zaista potpuna samo kada sve evropske nacije budu deo ove unije. Iz tog razloga, danas potpisujemo zvanični zahtev koji će započeti proces članstva i integracije Kosova u Evropsku uniju.

 

Za Kosovo i ceo region članstvo u ovoj Uniji je od posebnog značaja. Unija koja nudi stabilnost, demokratiju, bezbednost i razvojni prosperitet, u kojoj su poštovanje ljudskih prava, jednakost, fer konkurencija i slobodno kretanje radnika, roba, usluga i kapitala u njegovoj osnovi.

 

Unija koja stimuliše ekonomski rast, pomaže u stvaranju više radnih mesta i prosperiteta i podržava nas u rastu našeg domaćeg tržišta i potražnje, uključujući pristup 450 miliona potrošača.

 

Dame i gospodo, ovo je prvi zvanični korak na putu ka članstvu u EU, koji je dug i nimalo lak put.

 

Ovaj put ide preko Evropske komisije, od koje očekujemo da preporuči EU-u da Kosovu dodeli ovaj status, ali gde odluka ostaje na vladama zemalja članica EU, koje takođe pozivamo da deluju jednoglasno da daju saglasnost.

 

Republika Kosovo ima svoj ustav i zakonodavstvo sačinjenih u skladu sa zakonodavstvom (acquis) EU i ovo je vitalni deo dugoročnog doprinosa institucija Republike Kosovo, da usklade proces Integracija Kosova u EU.

 

Zato zaslužujemo da postanemo zemlja kandidat i započnemo naš put ka otvaranju pregovora za punopravno članstvo u EU, faza koju želimo da dostignemo u rekordnom roku.

 

Dobijanje statusa kandidata ima značajnu težinu i s pravom se smatra prvim pečatom odobravanja evropske perspektive.

 

Iz tog razloga, pozivamo Evropski parlament, Evropski savet, Evropsku komisiju i države članice EU-a da pokažu svoju posvećenost i podršku Kosovu i zemljama Zapadnog Balkana tako što će jednoglasno odobriti zahtev Kosova za članstvo i na taj način će podstaći sve nas da preduzmemo neophodne reforme za napredak Kosova, reforme koje imaju značaj interesa za građane Kosova a ne samo za političare i javne službenike, kako bi se ojačala bezbednost u Evropi i omogućio ekonomski razvoj i ujedinjenje našeg kontinenta.

 

Hvala vam!