Skupština Republike Kosova

Šef Parlamenta Konjufca sastao predsedavajuću Verifikacione misije EU-a na izborima 6. oktobra na Kosovu

22.01.2020

Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Glauk Konjufca, sastao se sa članicom Evropskog Parlamenta, istovremeno i predsedavajuća Verifikacione misije Evropske unije na parlamentarnim izborima iz 6. oktobra na Kosovu, Viola Von Cramon-Taubadel.

Predsednik Parlamenta Konjufca i članica Evropskog parlamenta Von Cramon-Taubadel diskutirali su o prevremenim parlamentarnim izborima iz prošle godine i o njegovom toku.

Zahvalivši se misiji EU-a za njihov doprinos u ovom procesu, iako je u svojstvu nadzornika, predsednik Parlamenta Konjufca naveo da je organizovanje izbora u Republici Kosovo sada već postiglo zadovoljavajući nivo, čiji je najbolji dokaz prihvatanje izbornog rezultata od strane svih političkih subjekata koji su se takmičili.

Predsedavajuća ove misije, Von Cramon-Taubadel, posebno je navela činjenicu da su izbori, imajući u vidu kratak vremenski rok za pripremanje, bili demokratski i da su bili organizovani i pripremljeni veoma dobro.

Ona je istakla da je Centralna izborna komisija obavila veoma dobar posao, pravovremeno pripremivši materijale, što se treba navesti zbog složenosti procesa.

Kao ozbiljan problem ovih izbora, Von Cramon-Taubadel je navela nedostatak transparentnosti o finansiranju kampanja.