Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisija za ljudska prava, polnu ravnopravnost, nestala lica i peticije

20.11.2020

Članovi Komisije su se saglasili da treba što pre da se donese Zakon o nestalim licima kao i da se sa Vladinom Komisijom za nestala lica unapredi saradnja u ovoj sferi, zapravo da se rasvetli sudbina nestalih lica poslednjeg rata na Kosovu


Komisija za ljudska prava, polnu ravnopravnost, nestala lica i peticije, na današnjoj sednici koju je predsedavala Duda Balje, predsednica, održala je svoju redovnu sednicu.

Na ovoj sednici kao prva tačaka dnevnog reda je bila Pitanje ekshumacije u Srbiji za rasvetljavanje sudbine nestalih lica poslednjeg rata na Kosovu.  U vezi ove tačke članovi Komisije su se saglasili da treba što pre da se donese Zakon o nestalim licima kao i da se sa Vladinom Komisijom za nestala lica unapredi saradnja u ovoj sferi, zapravo da se rasvetli sudbina nestalih lica poslednjeg rata na Kosovu.

U nastavku pomenute sednice članovi Komisije su razmatrali i Nacrt rezolucije iz parlamentarne debate o problemima Albanskih stanovnika u severnoj Mitrovici i drugih opština na severu Kosova, a u vezi sa postavljenim preprekama da se vrate na svoja imanja i preprekama za renoviranje kuća spaljenih tokom rata kao i Nacrt zakona o peticijama.