Skupština Republike Kosova

Predsednica Skupštine Kosova, dr. Vjosa Osmani sastala se sa grupom stručnjaka iz oblasti psihologije

26.05.2020

Predsednica Skupštine, dr. Vjosa Osmani, dočekala je danas grupu stručnjaka iz oblasti psihologije u okviru meseca mentalnog zdravlja.
 
Na sastanku razgovarano je o uspostvaljanju kontinuirane saradnje izmedju stručnjaka iz ove oblasti i institucija zemlje na temama vezanim za mentalno zdravlje. 

Predsednica Osmani rekla je da je period pandemije povezan sa poteškoćama u pogledu mentalnog zdravlja, i dodala da treba preduzeti preventivne mere protiv mogućih posledica prouzrokovanih ovom situacijom. 

Stručnjaci su, u medjuvremenu, obavestili predsednicu Osmani da su se bavili tretmanom odredjenih kategorija, kao što su stariji ili studenti. Prema njima, u društvu u kojem dominira omladina, bitno je stvoriti okruženje u kojem će se potencijal pojedinca maksimizirati. U nastavku, rekli su da je pandemija povećala nejednakost izmedju različitih socijalnih kategorija.

Obe stranke su se složile da probleme mentalnog zdravlja ne treba tretirati samo stručnjaci, već treba podizati i gradjansku svest kako bi takvi problemi dobili odgovarajuću pažnju institucija. 

Takodje je rečeno da se pitanja mentalnog zdravlja ne bi trebala tretirati tokom jednog meseca ili u slučajevima krize, već treba da bude stalna inistitucionalna preokupacija.