Skupština Republike Kosova

Osmani tokom intervjua sa Columbia University: Kategorično sam protiv bilo koje teritorijalne promene

20.05.2020

Predsednica skupštine Kosovo, dr.Vjosa Osmani, učestvovala je na telekonferenciji sa različitim političkim akterima i analistama, organizovano od strane Instituta za Studije Ljudskih Prava (ISHR), koji je deo Columbia University u S.A.D.-u.

Na ovoj telekonferenciji diskutovalo se o političkom aspektu trenutne situacije, kao što je tarifa prema Srbiji, dijalog i reciprocitet.

Gospođa Osmani dala je retrospektivan pogled istorije države Kosovo, od vremena kada je ona bila deo dijaloga sa Srbijom od 2006. Godine, do obuhvatanja EU-a i S.A.D-a u ovoj temi.

Prema njoj, dijalog sa Srbijom, koji je počeo 2010 godine, nije proizveo rezultate, koji su u duhu proglašenja Koovom nezavisnim.

„Način kako se dijalog oblikovao i vodio, i šta je isti proizveo, nije bio u liniji sa time koji su bili ciljevi onih koji su proglasili nezavisnost, i svakako nije bio u liniji sa konceptima o proglašenju nezavisnosti, a što je volja naroda“, rekla je Osmani.

Prema njoj, trenutna formacija dijaloga cilja da prilagodi Srbiji. „Znači, za dugo vreme ja sam insistirala da mi moramo promeniti naj način jer ako natavimo tako, završićemo sa Kosovom osakaćenin ne samo u teritorijlnim pojmovima već i u odnosu sa njenim suverenitetom i njenim kapacitetom da se razvije i da ostane na nogama kao nezavisna i suverena zemlja“, rekla je Osmani. U ovom pogledu, gospođa Osmani je skrenula pažnju o nedostatku ključnih načela u dijalogu.

„Ono što smo mi neprekidno govorili jeste da se mi vraćamo na stolu dijaloga ako 1) obe stranke se treturaju kao jednake, i 2) pitanja koja se nadovezuju sa teritorijalnim integritetom, suverenitetom, kao i ustavnim regulisanjem, ne budu diskutovane, jer ako se sve to postavi na stolu, i bude upotrebljeno da se postigne kompromis, onda dovešće nas do situacije pre proglašenja nezavisnosti, a to nije prihvatljivo za građane Kosova“, naglasija je Osmani.

Dalje, gospođa Osmani je rekla da 33 potpisanih sporazuma, devedeset odsto njih nisu primenjene od strane Srbije.

„Ja sam iz Mitrovice, i ako odete i pričate sa građanima tamo, u bilo kojem delu, severnom ili južnom, i pitate ih koliko su ovi sporazumi uticali na njihov život, dobićete vrlo malo pozitivnog odgovora od njih“, rekla je Osmani.

Zato, rekla je da dijalog ima potrebu za vodeća načela koja se zasnivaju na stabilnost regiona.

„Mi znamo da ovo pitanje će otvoriti kutiju Pandore i sada ima raznih glasina koji govore da mi nećemo deliti celu teritoriju do dela mosta reke Ibar, već ćemo to uraditi malo naviše, mi ćemo samo uzeti Leposavić i Zubin Potok, ali sve to je isto jer vi već ste otvorili kutiju. A kada se ona otvori, vi nikada nećete znati gde ćete završiti“, rekla je Osmani.

Na kraju ove telekonferencije, gospođa Osmani se snažno protivila ideji promene granica.

„Ja sam kategorično protiv bilo koje teritorijalne promene. Sa druge strane, što se tiče reciprociteta – ovo je jedno načelo koje ima jedonstavan značaj: jednakost. Svaka država koja je priznala nezavisnost Kosova, pozivajući se na načelo da je Kosovo jedna suverena zemlja, treba da istovremeno veruje  u načelu jednakosti između Kosova i Srbije“, završila je gospođa Osmani

 

Link prizora:

 

https://wetransfer.com/downloads/1757288a6432082576ac6d70ccc1cc6520200520141851/654b2c108c7cf1c24bb06e9f17e3f50220200520141915/a3582c