Skupština Republike Kosova

Održana je sednica Foruma za parlamentarnu transparentnost

20.11.2020

Forum za parlamentarnu transparentnost nastavio je danas sednicu započetu 8.novembra, razmatranjem niz pitanjima iz njegovog delokruga. 

Stoga je Forum opširno razgovarao o proceni Akcionog plana za otvorenu i transparentu Skupštinu 2016-2020, kao preduslov za početak izrade novog plana za period 2021-2025. 

U fokusu ovog sastanka  bila je diskusija o suštinskom programu građanskog obrazovanja “Radionica za demokratiju – Demos”, kao obrazovnom građanskom programu, posvećeno  deci osnovnog i srednjeg obrazovanja, kroz koji stiču znanja o demokratiji, parlamentarizmu, aktivnom građanstvu, ulozi medija u pluralističkom društvu itd. 
Bila je procena članova Foruma da program pruža dobru priliku učenicima osnovnih škola kroz interaktivni rad osoblja za građansko obrazovanje da steknu nova znanja u vezi sa ovim temama. 
U cilju unapređenja efikasnije komunikacije između građana i izabranih predstavnika, kao i prilagođavanja novim okolnostima situacije kao rezultat pandemije Covid-19, Forum se složio da, počev od prve nedelje decembra, da nastavi aktivnost “Rasprava sa građanima”, sada putem virtuelne platforme (online). 
Diskutujući o potrebi direktnog prenosa sednica parlamentarnih komisija, Forum je smatrao važnim da se ovo pitanje razmatra u relevantnim instancama, kako bi se pronašlo dugoročno rešenje za ovo pitanje.